• Camí del Serrat, s/n , 25282 Sant Llorenç de Morunys (Lleida)
    T: 973.49.23.26

  • Camí del Serrat, s/n , 25282 Sant Llorenç de Morunys (Lleida)
    T: 973.49.23.26

CONEIX EL TEU COTXE

PNEUMÀTICS

Els pneumàtics són l'únic punt de contacte amb la carretera. Afecten la direcció assistida, els frens i l'adherència del vehicle.

La profunditat mínima del dibuix de les rodes ha de ser almenys de dos mil·límetres. A més, no han de tenir un deteriorament irregular, fet que indicaria un defecte en la suspensió.

L'estat de les llandes és també important.

Comproveu que no tinguin gaires senyals o rascades i moveu-les d'esquerra a dreta i viceversa. Si durant aquesta prova sentiu un cruixit o un so estrany pot haver-hi problemes greus en els eixos.

És molt important verificar, periòdicament i en fred, la pressió d'inflament del pneumàtic i ajustar-la a les recomanacions del fabricant i de les condicions d'ús.

Tant si un pneumàtic està més inflat del normal com si està inflat per sota del que indica el fabricant, la seva vida útil disminueix seriosament i el desgast de la banda de rodament es produeix de forma irregular.

Una alineació correcta de la direcció és molt important per garantir una bona adhesió al paviment. Circumstàncies com ara colpejar una vorada o entrar fort en un sot poden produir desajustos en l'alineació de la direcció. És molt aconsellable comprovar l'alineació de la direcció almenys un cop l'any.

L'equilibratge del pneumàtic és una altra característica que s'ha de tenir present pel que fa al seu manteniment. Un pneumàtic desequilibrat produeix vibracions que es transmeten al volant de direcció (i que són clarament perceptibles pel conductor a una determinada velocitat) i al quadre de comandament (amb el consegüent soroll). A més, aquest desajust produeix un deteriorament prematur del pneumàtic per desgast, i dels elements de suspensió per sobreexposició, com també un increment en el consum de combustible.

Els cops sobre el pneumàtic o la seva llanda, com ara colpejar contra una vorada o sot poden desajustar l'equilibratge de la roda. En aquests casos és convenient revisar l'equilibratge de la roda i l'alineació de la direcció.

Per millorar el control sobre el vehicle els pneumàtics en millor estat han de muntar-se sobre l'eix posterior. Tant és si es tracta d'un vehicle a tracció o a propulsió, munteu sempre els pneumàtics nous o en millor estat sobre l'eix posterior per aconseguir la màxima estabilitat en situacions difícils com ara revolts tancats o frenades sobtades.